Valeriaan is heel gekend als een plant die ervoor kan zorgen dat je een goede nachtrust geniet.
Eén vrouw op vijf en één man op tien, gebruikt slaappillen, kalmeerpillen of antidepressiva. Begin 2018 startte Maggie De Block, minister van volksgezondheid, een campagne tegen het misbruik van slaap- en kalmeermiddelen, met de bedoeling om de consumptie van de benzodiazepines te verminderen. “Wij blijven bij de grootste gebruikers van Europa” volgens haar woordvoerster Els Cleemput.
“Wij minimaliseren meestal het probleem. “Het is maar een pilletje”, horen we vaak. Dat pilletje kan echter grote gevolgen hebben. “Het werkt niet alleen verslavend, maar dit soort geneesmiddelen werkt door op momenten wanneer dit niet meer zou mogen”. De campagne gaat samen met de terugbetaling van een psycholoog en dit is goed nieuws, want volgens de slaapspecialisten is de eerste behandeling op weg naar een goede nachtrust, terug te leren slapen, door goede reflexen te kweken en dit gaat dikwijls via consultaties bij specialisten.
Valeriaan als natuurlijk slaapmiddel
Deze plant heeft kalmerende eigenschappen die tegen de stress helpen. Het effect is dubbel: kalmerend en slaapwekkend.
Niet voor niets heeft Valeriaan als bijnaam “plantaardig valium”. Maar pas op: voor een maximaal effect moet men wel de juiste dosis nemen, 500 tot 1000mg een half uur voor het slapen gaan. De passiebloem is een natuurlijk anxiolytisch referentiemiddel, en heel doeltreffend, wanneer de slapeloosheid gepaard gaat met stress- en angstsituaties. Andere planten zoals citroenmelisse, hagedoorn en lindebloesem bevorderen ook een betere slaap. Ook "echte" of officinale lavendel, zoete sinaasappel, tuinmarjolein et de petit grain van de bittere sinaasappel (pomeransen) in etherische olie bieden hulp bij slapeloosheid.
De juiste reflex
- Ga pas slapen als je moe wordt en zet de wekker altijd op hetzelfde uur, zelfs tijdens het weekend
- Als de slaap niet direct opkomt, sta op en kies voor een rustige activiteit
Dit is niet goed voor een goede slaap !
- Pas op om niet te veel te drinken en te eten ’s avonds, vermijd cafeïne, nicotine en alcohol voor het slapen gaan. 20 Minuten voor het slapengaan is een, met honing gesuikerd, glas warme melk ideaal.
- Beeldschermen, of beter gezegd het licht van beeldschermen. Verschillende studies hebben aangetoond dat beeldschermen de slaap verstoren. Schermen van computers, laptops en smartphones verspreiden een blauw licht dat veel actiever inspeelt op de melatonineaanmaak dan wit licht. Bijgevolg wordt de aanmaak van de melatonine vertraagt en daardoor wordt het moeilijker inslapen. Ook belangrijk: computers, telefoons en videospelletjes houden de geest wakker op het moment dat we "offline" zouden moeten zijn.